Доставка с Еконт

Производство на домашни вина и ракии → Обява 17527564

Производство на домашни вина и ракии
гр. София, Люлин 6 Наблюдавай

Публикувана/обновена на 08 април в 07:22 ч.

Състояние
Ново
Доставка
Купувача
Вид
Други
Автор: Димитър Цаков
Обем: 200 стр.
Размер в мм: 140 х 210
Издател: Еньовче
Корица: Мека
Година на издаване: 2006
Състояние: На склад при доставчик

Д-р Димитър Цаков е дългогодишен директор на Института по винарска промишленост в София. Специализирал е в Унгария, Франция и Русия. С научна цел е посетил специализирани институти и предприятия в Румъния, Австрия, Украйна, Армения, Грузия, Германия и Испания. Един от пионерите в производството на естествено пенливи (шампанизирани) вина у нас. Под негово ръководство и с личното му активно участие са създадени вината с контролирано наименование за произход (ВКНП) в България. Ръководител на колектив, разработил технологията за производството на розови вина у нас. Член на редколегията и автор на материали за Българска ампелография. Взел е активно участие в районирането на лозарството в България под ръководството на акад. проф. Куню Д. Стоев.

Организирал е и провел два международни и един световен конкурс на вина и коняци (брендита) “Слънчев бряг” през 1976, 1980 и 1984 г. Председател на международните журита, направили оценките и на трите конкурса. Участвал е с научни доклади на международни форуми в Париж, Берлин, Москва, Кишинев, Братислава, Фрайбург и Варна.

Автор на няколко книги по винарство. Написал е повече от 150 научни и научно-популярни труда и статии, част от които са отпечатани в авторитетни чуждестранни списания, издавани във Франция, Австрия, Германия, бившия СССР и други. През последните 10 години е публикувал повече от 150 статии по въпроси на домашното винопроизводство, биологичната стойност на виното, култура в консумацията на вино, ековината, винотерапия, борбата с алкохолизма и други.

СЪДЪРЖАНИЕ:

Предговор към третото издание
Предговор към второто издание
Въведение
Кратка история на винарството
Биологична стойност на виното
Технологична характеристика на гроздето като суровина за производство на вино

  • Механичен състав на гроздето
  • Химичен състав на гроздето

Винарски помещения – изисквания и поддържане

  • Винарски съдове
  • Подготовка (обработка) на нови дървени съдове
  • Почистване на употребявани съдове
  • Определяне на обема (вместимостта) на съдовете
  • Определяне количеството на виното в непълна бъчва

Общи въпроси

  • Определяне на захарното съдържание на гроздето
  • (мъстта)
  • Използване на серен двуокис
  • Използване на серния двуокис като дезинфекционно средство
  • Приготвяне на серни ленти за напушване

Алкохолна ферментация

  • Винени дрожди
  • Приготвяне на квас (мая)
  • Контрол на ферментацията

Технологична зрялост на гроздето

  • Определяне датата за гроздобер
  • Гроздобер, транспорт и преработка на гроздето
  • Определяне и коригиране на захарното съдържание

Производство на бели вина

  • Преработка на гроздето и отделяне на мъстта
  • Корекция на захарното съдържание
  • Сулфитиране (внасяне на серен двуокис)
  • Алкохолна ферментация
  • Първо претакане (отделяне на виното от грубата утайка)
  • Грижи за виното по време на съхранението
  • Второ претакане
  • Ферментиране на сладките джибри
  • Изваряне (дестилация) на джибрите

Производство на червени вина

  • Преработка на гроздето
  • Корекция на захарното съдържание
  • Сулфитиране (внасяне на серен двуокис)
  • Алкохолна ферментация
  • Отделяне на виното от джибрите
  • Тиха ферментация
  • Първо претакане (отделяне на виното от грубата утайка)
  • Грижи за виното при съхранението
  • Второ претакане и наливане на виното в бутилки

Производство на розови вина
Производство на вино пелин (наложен пелин)
Приготвяне на пенливо вино с екстракт
Грижа за вината

  • Претакане на вината
  • Бистрене, филтриране и бутилиране на вината
  • Филтриране на виното
  • Бутилиране на виното

Болести, повреди и недостатъци на вината

  • Болести по вината
  • Повреди по вината

Притежава ли виното защитни сили (имунна система)
Органолептична оценка (дегустация) на вината
Култура в консумацията на вино
С качествени вина в умерени количества – против алкохолизма
Винотерапия
Горещи вина
Грешки, допускани в домашното винопроизводство
Кога и защо младите вина се вкисват?
Екологично чисти ли са домашните вина?
Виното и сърдечните заболявания
Механизъм на алкохолизма (Как се стига до алкохолизъм)
Производство на ракии

  • Производство на джиброва ракия
  • Производство на плодови ракии
  • Преработка на плодовете
  • Ферментация на плодовите каши
  • Изваряне (дестилация) на ферментиралите материали
  • Технология на изваряването (дестилацията)
  • Коригиране на алкохолния градус на ракията
  • Отлежаване на ракията в дървени съдове
  • Отлежаване на ракията в стъклени съдове
  • Бистрене на ракиите
  • Бистрене с яйчен белтък
  • Бяло потъмняване на ракията
  • Обработка на дефектни ракии
  • Подобряване на вкуса на кисели ракии
  • Приготвяне на билкова ракия
  • Преваряване (двойна дестилация) на ракията

Органолептична оценка на ракиите
Плодови вина

  • Ябълково вино
  • Шипково вино
  • Малиново вино
  • Къпиново вино
  • Вино от касис

Приготвяне на оцет
Приготвяне на гроздов сок

  • Запазване на гроздовия сок чрез пастьоризация

Технологична характеристика на основните винени сортове грозде

  • Сортове грозде за бели вина
  • Сортове грозде за червени вина

Информация за виното
Мисли за виното
Анекдоти за виното
Жените си личат по питиетата
Таблица с определяне на вместимостта на винарските съдове
Таблица за определяне на обема на бъчва с помощта на обикновен метър
Таблица за разреждане на ракии
Указания за оценките
Използвана литература


//www.youtube.com/embed/M4KFDVIV6vc
Преглеждания: 482
Още обяви в Bazar.BG
Цена
Цена:
9 лв
3523 рейтинг
Книжен храм ЕООД
Доставя с % отстъпка
В Bazar.BG от 12 ноември 2012г.
Последно активен днес в 08:43 ч.
20183 обяви на потребителя
Съобщи за нередност!