Дезинфекция, дезинсекция, дератизация при добив и преработка на мляко и месо
Автор:Георги Славчев
Обем:106стр.
Формат в мм.: 140 х 200
Издател: Еньовче
Мека подвързия
Година на издаване: 2005
Състояние: нова(на склад в издателството)
Ка888
Настъпилите
коренни промени в икономическото развитие на страната влияят в
значителна степен върху състоянието на животновъдството, върху добива и
преработката на суровини и храни от животински произход. Строгите закони
на пазарното стопанство налагат повишаване на конкурентноспособността и
рентабилността на всяко едно животновъдно стопанство и месо- и
млекопреработвателно предприятие.
С най-голяма актуалност тези
изисквания се отнасят до различните работилници, цехове и големи
промишлени предприятия за добив и преработка на месо, мляко и на
продуктите от тях. За да съществува дадено предприятие то трябва да бъде
рентабилно, а за да бъде рентабилно в него трябва да се прилагат
най-съвременните постижения на науката и техниката. В това отношение
особено голямо значение се отдава на хигиенните условия.
В повечето
европейски страни въпросът за провеждане на
ефикасни дезинфекции,
дезинсекции и дератизации в предприятията на месната и млечната
промишленост е решен, но у нас той не е бил приоритетен за
месопреработващите и млекопреработващите предприятия. По тази причина
много ръководители на месо- и млекопреработвателните предприятия търсят
помощ при организирането и провеждането им в различни звена на
технологичния процес: кланични зали, транжорни, месо- и
млекопреработвателни цехове и др.
Настоящото ръководство има за цел
да запълни липсата от детайлно разработени програми по дезинфекция,
дезинсекция и дератизация в предприятията на млечната и месната
промишленост. То съдържа конкретни указания, даващи възможност на
ръководителите на предприятия, на изпълнителските кадри и органите на
ДВСК правилно да организират, да провеждат и контролират ефикасното
почистване, дезинфекцията, дезинсекцията и дератизацията в областта на
добива и преработката на мляко и месо.