Автор: Васил Тодориев
Обем: 148 стр.
Размер в мм.: 165 х 235
Издател: Матком
Корица: Мека
Година на издаване: 2008
Състояние: На склад при доставчик
Учебното помагало “Хотелиерски операции” е предназначено за обучаващите се по специалността “Мениджмънт на хотелиерството”, за собственици на семейни хотели и други места за настаняване, за учащи се в колежите и специализираните учебни заведения по туризъм, както и за всички онези, които работят или смятат да работят в хотелиерския бизнес. Главните цели, които са поставени, са свързани с получаването на основни теоретико-практически познания от обучаващите се в областта на хотелиерския мениджмънт (управление) и по-конкретно в специфичните хотелиерски операции.
При написването на помагалото е използван дългогодишният практически и управленски опит на автора при изграждането, обзавеждането и оборудването и цялостната организация, управление и експлоатация на хотели и хотелски комплекси, както и материали и научни публикации на някои български и чуждестранни автори и учени.
СЪДЪРЖАНИЕ:
Въведение
Същност и особености на хотелиерските операции
- Същност на хотелиерските операции
- Роля и място на хотелиерските операции в туризма
- Цел и особености на организацията и управлението на хотелиерските операции
- Характерни особености на хотелиерското обслужване
Основни елементи на хотелиерските операции
- Съдържание и елементи на хотелиерските операции
- Икономически параметри
- Някои основни въпроси по въвеждането на рационални хотелиерски операции
- Хотелиерските операции и екологични проблеми
Класификация на хотелиерските операции
- Диференциране и типизиране на туристическите обекти като основа за създаване на рационални хотелиерски операции
- Класификация по функционален критерий
- Класификация по степен на новост
- Класификация по видове туристически обекти
- Класификация по продажбите на допълнителни и други услуги
Технологични процеси в хотелиерството
- Същност и съдържание на технологичните процеси
- Технологични схеми
Технологични цикли и фази в хотелиерството
- Структура на технологичните цикли в хотелиерското обслужване
- Фактори, влияещи на технологичните цикли
Технологично равнище на хотелиерството
Технологични операции, свързани с прилагането на хотелиерски компютърни програми
- Хотелиерските компютърни програми – гаранция за високо технологично равнище на хотелиерските операции и обслужването
Технологични операции при приемането на гости
Технологични операции по изхранването на гостите
Технологични операции по подготовка на камериерското обслужване
- Фаза “Подготовка на камериерския персонал”
- Фаза “Подготовка на камериерския офис”
- Фаза “Подготовка на камериерската количка”
- Фаза “Информационно обслужване (обезпечаване)”
Технологични операции по обработка на хотелска стая
- Видове технологични операции
- Последователност на технологичните операции при обработка на стаите
Технологични операции по обработка на санитарните възли
- Видове и последователност на технологичните операции
Допълнителни и странични технологични операции при камериерското обслужване
- Видове допълнителни камериерски технологични операции
- Видове странични камериерски технологични операции
Документация, ползвана и попълвана от камериерския персонал
- Документи, ползвани от камериерките
- Документи, попълвани от камериерките
Технологични хотелиерски операции в екстремни ситуации
- Предварителна превантивна подготовка – инструктажи, тренировки, проигравания на ситуации
- Действия при пожар
- Действия при земетресение
- Действия при наводнение
- Действия при буря, ураган
- Заплаха от атентат
Графици на работното време в хотелиерството
- Видове графици на работното време
- Графици на работното време на фронт-офиса
- Графици на работното време на камериерския персонал
- Графици за работното време на техническия и спомагателния персонал
Технологии на разчетените операции, на продажбите на билети и обмяна на валута в хотелиерството
- Договорни отношения на хотелиерите
- Технологични операции при заплащане в брой
- Технологични операции при разплащания по сметка
- Технологични операции при разплащане с кредитни карти
- Технологични операции при продажбата на билети
- Технологични операции при обмяна на валута
- Компютъризация на разчетените операции в хотелите
Заключение
Приложения
- Някои примерни графици на работното време
- Някои примерни длъжностни характеристики
- Наредба за условията и реда за признаване на право за упражняване на регулирана професия, за която се изисква притежаването на общи търговски или общи професионални знания и умения
- Статистически данни януари – август 2007 г. за посещение на чуждестранни туристи в България и на пътувания на български туристи в чужбина
Литература