Автор:Пеню Далев
Обем:168стр.
Формат в мм.:130х200
Издател: Труд
Мека подвързия
Година на издаване: 2016
Състояние: нова(на склад в издателството)
Ка 888, 147
„Една изядена ябълка на ден държи доктора надалеч” – защо по цял свят
хората вярват в това, разкрива Пенчо Далев в най-новата книга от
поредица Здраве от природата „Ябълката – храна и лекарство”.
От
древни времена ябълките се приемат като ценен хранителен и диетичен
продукт. Ежедневно на трапезата присъстват златна превъзходна, айвания,
джонатан, грени смит, мелроуз, джонатан голд, молиз делишъз, фуджи,
флорина или друг сорт от най-обичания плод. Хората обичат ябълките свежи
и печени не само за храна, но и за подобряване на храносмилането, за
увеличаване на отделянето на жлъчен сок, за спадане на отоци, за
подобряване на кръвообразуването, за лекуване на склероза и подагра, на
хроничен ревматизъм и бъбречнокаменна болест, на простудна кашлица и
прегракналост. Тоест ябълката ни прави здрави и нямаме нужда от лекари.
Много
рецепти от старата народна медицина са стигнали до нас и се изучават и
потвърждават от съвременната медицина. Установено е, че ябълките са
ефикасно средство при лекуването на болни от хипертония. Ябълките
нормализират артериалното налягане, борят се срещу главоболието, както и
срещу болките в сърдечната област.
Важна роля за лечебните и здравни
качества на ябълката играят пектините. Те имат свойството да извеждат
от организма токсичните вещества, включително тежките метали – оловото,
никела, кобалта, както и холестерина. Ябълковите диети се препоръчват
при лекуване на затлъстяване и на редица други болести. Наблюденията са
показали, че фитонцидната активност на ябълките също е много висока. Ако
ябълките се дъвчат бавно, след няколко минути устата се освобождава от
микробите. Всичко това прави тези плодове много желан хранителен
продукт.
Ябълката е първото овощно дърво, привлякло в далечното
минало вниманието на човека. През пролетта всички се радваме на
цъфналите ябълкови
дръвчета, а Пенчо Далев ще ви научи и как сами да
отгледате успешно плодно ябълково дръвче.
Колко ценен плод е
ябълката, се вижда от това, че всички народи я вплитат в своите митове и
легенди, религии и философии, литература и изкуство. И тя става символ
на любовта, брака, пролетта, младостта, плодородието, дълголетието,
безсмъртието, а в християнската традиция ябълката се свързва с
изкушението и първородния грях. А писатели и философи я използват, за да
създават своите мъдри мисли.
Освен ценни съвети и информация за
здравословните качества на ябълката, в книгата има и над 220 рецепти за
вкусни храни с ябълка.