Доставя с % отстъпка
В Bazar.BG от 12 ноември 2012г.
Последно активен днес в 16:36 ч.
Гликемичният индекс е условно означение на скоростта, с която се преработва всеки продукт, който съдържа въглехидрати в човешкия организъм, сравнена със скоростта, с която се преработва глюкозата, чийто индекс е прието да се смята за еталон (нейният индекс е равен на 100 единици). Колкото по-бързо протича преработването или разпадането на един продукт, толкова по-висок е неговият гликемичен индекс.
В света диетологията е приела да раздели всичките продукти, които съдържат въглехидрати на групи с висок, среден и нисък гликемичен индекс. По същество продуктите с нисък гликемичен индекс са т. нар. сложни или “бавни” въглехидрати, а продуктите с висок – са “бързи”, т. е. празни въглехидрати. Продуктите с висок гликемичен индекс повишават бързо кръвната захар.