Достойно есть. Поезия: Иван Вазов

гр. София, Гео Милев Публикувана/обновена вчера в 19:58 ч.
Състояние
Ново
Доставка
За сметка на купувача

Автор: Иван Вазов

Обем: 160 стр.

Формат в мм.: 120 х170

Издател: Абагар АД

Корица: Твърда

Година на издаване: 2014

Състояние: Нова (на склад в издателството)

Ка 888


"Достойно ест" - това са поетите на България, увековечили нейния образ чрез мощта на българския дух и слово. За да ни има и през XXI в., техните стихове-прозрения трябва да са част от веруюто и националното самочувствие на всяко следващо поколение. Тревогата и надеждите ни са отправени къ тези, които днес са в училищата и университетите.


Появата на Петко Славейков и Иван Вазов - един до друг, един след друг - е шанс с изключително значение за развоя на новобългарската поезия през XIX век. Близостта е очевидна и тя налага своя отпечатък върху основното, което характеризира както житейската им съдба, така и формите на тяхното присъствие в националния живот.
След Петко Славейков не друг, а Иван Вазов е поетът - колкото и големи да са различията в техния творчески натюрел, а и да са налице видимите им разминавания като съвременници, - който в продължение на няколко десетилетия превръща стиха в своя територия, поглъщаща изцяло както емоционалната ум енергия, така и битово-житейските му задължения и повседневно присъствие. Вазов се превръща в трубадура, неотменно възпяващ съдбата на българското племе и хубостите на българската земя.

Преглеждания: 41
Обяви на потребителя Книжен храм ЕООД Виж всички 17958 обяви
Още обяви в Bazar.BG
Цена
Цена: 9 лв
1014 рейтинг
Книжен храм ЕООД
В Bazar.BG от 12 ноември 2012
17958 обяви на потребителя