С участието на Жан-Пол Сартър, Симон дьо Бовоар, Албер Камю,
Мартин Хайдегер, Едмунд Хусерл, Карл Ясперс, Морис Мерло-Понти и други
Париж, 1933 г. Трима млади философи седят в бар „Бек-дьо-Газ“ на улица „Монпарнас“ в Париж, обсъждат последните клюки и посръбват от специалитета на заведението – кайсиевите коктейли. Това са Жан-Пол Сартър, Симон дьо Бовоар и дългогодишният приятел на Сартър – философът Реймон Арон, който тъкмо ги запознава с концептуална рамка на нова наука, наречена феноменология. Ако беше феноменолог, казва му той, би могъл да философстваш за всичко, дори и за кайсиевите коктейли.
Тази идея толкова поразява Сартър, че той я интегрира в собствения си хуманистичен подход, чиито основни теми са свободата, личният избор и политическата ангажираност. Това ново философско движение ще се промъкне в джаз клубовете и кафенетата на Левия бряг, преди да намери своя път в света под името екзистенциализъм. Според някои изследователи екзистенциализмът е не толкова философия, колкото нагласа на духа и начин на живот.
Съчетал биография и философия, това е увлекателен разказ за раждането и развитието на екзистенциализма. Ще се запознаем отблизо с неговите създатели – с техните противоборства, любовни афери, съперничества и партньорства. Със забавни истории, остроумни коментари и проницателни взаимовръзки Сара Бейкуел ще ни накара да обръщаме страница след страница, потопени в пъстрия калейдоскоп на едни от най-великите умове на XX век.
„В кафенето на екзистенциалистите“ е отличена с Националната награда на критиката. „Ню Йорк Таймс“ я нарежда сред 10-те най-добри книги за 2016 г., а „Гардиън“ я определя за книга на годината.