Доставя с % отстъпка
В Bazar.BG от 12 ноември 2012г.
Последно активен днес в 19:00 ч.
Автор: Майкъл Полън
Обем: 488 стр.
Размер в мм.: 140 х 210
Издател: Изток - Запад
Корица: Мека
Състояние: Нова, на склад при доставчик
Ка 888
"Готвенето" е книга гурме; книга, която се чете бавно и с наслаждение и оставя по читателското небце траен ароматен привкус. С поетичен език и научна прецизност Полан разкрива връзката на готвенето с четирите природни стихии - огън, вода, въздух и земя - и представя впечатляващи личности, жреци на кулинарията, в чиято работа се преплитат изкуство и страст, химия и вълшебство. Но най-хубавото от всичко е, че чудесата на готвенетосе крепят на магия, която си остава достъпна за всички нас. Намира се у дома.
Тази книга ни отвежда в свят, който почти не познаваме - на готвенето като свещенодействие. Както всяко майсторски приготвено ястие, и книгата съдържа точните съставки в правилната доза - чудесен литературен стил, солидни познания, изследователски плам, чувство за хумор и критичен и същевременно благосклонен поглед към всички участници в този свещен алхимичен процес, прозаично наричан готвене.
Роденият в Ню Йорк, Майкъл Полан (1955) е смятан за един от най-големите специалисти по хранене не само в САЩ, но и в световен мащаб. Американски журналист и активист, Полан е автор на "Дилемата на всеядния", "В защита на храната" и "Правилата на храната". Името му нашумя около предаването "Историята на храната" по "Нашънъл Джиографик".
Полан е роден в Лонг Айлънд, Ню Йорк, в еврейско семейство. Той е син на финансов консултант и журналистика. Полан придобива бакалавърска степен по английски език от "Бенингтън колидж" през 1977 г. и магистърска от Колумбийския университет през 1981 г.
Пише за списание "Ню Йорк Таймс", а освен това е бивш изпълнителен редактор на списание "Харпър" и автор на пет книги.
През 2016 г. "Нетфликс" пуска документална поредица от четири части, която се основава на книгата му "Готвенето" (Cooked) и е режисирана от Алекс Гиби. През 2015 г. се появи и документална версия на книгата на Полан "В защита на храната". Полан участва като консултант за различни документални поредици, сред които и популярния "Храна ООД" (Food, Inc.). През 2010 г. той участва и в създаването на документалния филм за пчелите и колапсите на пчелни колонии, режисиран от Мериам Хенеин и Джордж Лангуърт.
През 2015 г. Полан получава наградата "Уошбърн" от Музея на науката в Бостън за "изключителен принос за общественото разбиране и оценяване на науката". Освен това е носител на наградата за лидерство "Джеймс Бърд". Наградата на световното журналистическо дружество "Ройтерс" за журналистика в областта на околната среда и наградата "Генезис" от хуманитарното общество на Съединените щати.
Неговите статии и научни трудове са включени в редица антологии като "Най-доброто от американската научна литература" (2004), "Най-добри американски есета" (1990 и 2003 г.) и др.