Ресторантьорство → Обява 30415891

Ресторантьорство
гр. София, Люлин 6 Наблюдавай

Публикувана/обновена на 20 септември в 09:47 ч.

Състояние
Ново
Доставка
Купувача
Предмет
Други
Клас
Други
Автор: Димчо Тодоров
Обем: 280 стр.
Размер в мм.: 165 х 235
Издател: Матком
Корици: Меки
Година на издаване: 2019
Състояние: На склад при доставчик

Учебникът по “Ресторантьорство” е основа за формиране на знания и умения в областта на комерсиалното ресторантьорство. Той е предназначен за обучаващите се в школи, професионални гимназии по туризъм, колежи и университети за усвояване на необходимата теоретична подготовка, свързана с по-нататъшната им реализация в сферата на туризма и ресторантьорството. Предназначен е преди всичко за обучение на средни управленски кадри в българските колежи и университети, и придобиване на образователно-квалификационна степен “Бакалавър”. Може да бъде полезен и за собственици, управляващ и обслужващ персонал в заведенията за хранене и развлечения.

В учебника е представена в достатъчна форма необходимата информация относно възникването и развитието на ресторантьорството, структурирането и експлоатацията на материалната база, управлението на персонала, организацията и технологията на обслужване в различните видове заведения. Проследени са формите и начините на сервиране, отношението към гостите и специализираните операции по оформяне и предлагане на ястията. В оперативен план, но задълбочено, са разгледани основните дейности и технологията на работа в заведенията за хранене и развлечения. Последователно са анализирани процесите на функциониране и експлоатация на ресторантьорските заведения.

Целта на представения учебен материал е да осъществи тясна връзка между теоретичните знания за ресторантьорството като дейност и практическите умения за работа в комерсиалните заведения за хранене и развлечения.

СЪДЪРЖАНИЕ:

Предговор
Същност, условия за развитие и значение на извъндомашното хранене

  • Същност на извъндомашното хранене
  • Условия за развитие на извъндомашното хранене
  • Значение на извъндомашното хранене

Възникване, етапи и тенденции в развитието на ресторантьорството

  • Възникване и развитие на ресторантьорството. Етапи
  • Тенденции в развитието на ресторантьорството
  • Развитие на ресторантьорството в България. Етапи
  • Тенденции и перспективи в развитието на ресторантьорството в България

Типизация(типологизация) на ЗХР. Класификация, типове, видове и характеристика на заведенията за хранене и развлечения. Категоризация

  • Типизация(типологизация) на заведенията за хранене и развлечения
  • Класификация на заведенията за хранене и развлечения
  • Типове, видове и характеристика на заведенията за хранене и развлечения
  • Категоризиране на заведенията за хранене и развлечения

Експлоатационна структура на МТБ в ЗХР

  • Търговски зали и помещения
  • Складово-производствен блок

Ресторантьорски персонал

  • Същност и значение
  • Длъжностна характеристика и изисквания към ресторантьорския персонал
  • Подбор на персонала
  • Атестиране на персонала
  • Професионално изразстване(развитие) на персонала

Безопасност на труда. Санитарно-хигиенни изисквания и контрол в ЗХР

  • Охрана на труда
  • Пожарна безопасност
  • Санитарно-хигиенни изисквания и контрол
  • НАССР и хигиена на хранене в ресторантьорството

Ресторантьорски продукт

  • Същност и характеристика
  • Организация и технология на кулинарното производство, структура, технологичен процес и планиране
  • Качество на кулинарната продукция

Характеристика и форми на обслужване в ЗХР

  • Обща характеристика на процеса на обслужване
  • Форми на обслужване
  • Предпоставки и методи за увеличаване на продажбите в ЗХР

Технологични етапи и процедури при обслужване на гостите в търговската зала на ЗХР

  • Посрещане и настаняване на гостите в търговската зала
  • Предоставяне на лист-меню и карта за напитките
  • вземане на поръчката
  • маркиране на поръчаната храна и напитки и даване на поръчката за изпълнение
  • сервиране на поръчаната храна и напитки
  • Обслужване на гостите
  • Отсервиране на храните и напитките
  • Заплащане(уреждане) на сметката
  • Изпращане на гостите

Ресторантьорска посуда и инвентар

  • Обща характеристика
  • Покривки и салфетки
  • Трапезни прибори и съдове за хранене

Подготовка на търговската зала, инвентара и персонала за работа

  • Подготовка на търговската зала и инвентара за работа
  • Подготовка на персонала за работа

Отношение към гостите и изисквания към обслужващия персонал при работа в търговската зала

  • Отношение към гостите
  • Изисквания към обслужващия персонал

Видове гости. Национални и психологически характеристики на гостите

  • Видове гости
  • Национални характеристики и социално-психологически особености на гостите

Начини и правила за сервиране

  • Сервиране на индивидуални порции от еднопорционен съд
  • Английско (обслужване) сервиране
  • Френско (обслужване) сервиране
  • Самообслужване от плата
  • Поднасяне (предлагане)
  • Сервиране (обслужване) с общо меню – (table-d’hote, тейбълдот)
  • Сервиране (обслужване) по стаите – (room service -румсървис)
  • основни правила при зареждане и сервиране

Организация и технология на обслужване в ЗХР

  • Форми на предлагане и обслужване на сутрешна закуска
  • организация и технология при обслужване на обяд
  • организация и технология при обслужване на вечеря

Сервиране на ястия и десерти

  • Сервиране на хляб и хлебни изделия
  • Сервиране на студени предястия
  • Сервиране на супи
  • Сервиране на топли предястия
  • Сервиране на основни ястия
  • Сервиране на междинни ястия
  • Сервиране на десерти
  • Сервиране на сирена след десерта

Сервиране на специалитети

  • Сервиране на хайвер
  • Сервиране на аспержи
  • Сервиране на артишок
  • Сервиране на охлюви
  • Сервиране на стриди
  • Сервиране на омари, лангусти и крабове

Специализирани операции по порциониране на ястията при масата на госта: транжиране, фламбиране, филетиране

  • Транжиране (обезкостяване)
  • Фламбиране
  • Филетиране

Сервиране на напитки

  • Характеристика и класификация на безалкохолни напитки
  • Сервиране на безлкохолни напитки
  • Сервиране на пиво(бира)
  • Сервиране на вина
  • Фрапиране, шамбриране, декантиране и дегустиране на вината
  • Сервиране на високоалкохолни напитки
  • Сервиране на алкалоидни напитки
  • Предлагане на тютюневи изделия

Организация и технология при обслужване на специални случаи

  • Характеристика и класификация на специалните случаи
  • Организация и обслужване на банкет
  • Организация и обслужване на приеми
  • Обслужване при провеждане на конгреси, конференции и симпозиуми
  • Обслужване по време на провеждане на делови мероприятия

Организация и технология на обслужване извън ЗХР(кетъринг)

  • Същност на обслужването извън ЗХР(кетъринг)
  • Организация и технология при провеждане на кетърингови прояви
  • Видове кетъринг
  • Значение на кетъринг индустрията

Кафе-сладкарницата

  • Същност и развитие
  • Изграждане, обзавеждане и оборудване на сладкарниците
  • Асортимент и обслужване

Барът

  • Възникване и разпространение
  • Характеристика и видове
  • Изграждане, обзавеждане и оборудване на бара
  • Баров инвентар и посуда
  • Персонал и обслужване
  • Напитки, предлагани на бара
  • Приготвяне на смесените напитки(коктейли)

Литература
Заключителен тест


Преглеждания: 476
Още обяви в Bazar.BG
Цена
Цена:
13,90 лв
3834 рейтинг
Книжен храм ЕООД
Доставя с % отстъпка
В Bazar.BG от 12 ноември 2012г.
Последно активен днес в 07:30 ч.
20310 обяви на потребителя
Съобщи за нередност!