СЪДЪРЖАНИЕ
УВОД
ГЛАВА ПЪРВА
СЪДЪРЖАНИЕ И РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНЦИЯТА В ИКОНОМИЧЕСКАТА НАУКА И ПРАКТИКА 10
1. Обща характеристика 10
2. Формиране на модела на съвършена и несъвършена конкуренция.... 12
3. Теории за конкуренцията като динамичен процес 15
4. Конкуренцията в новата индустриална епоха 17
5. От теорията за конкуренцията към практиката 20
ГЛАВА ВТОРА
СЪЩНОСТ, ВИДОВЕ И ФУНКЦИИ НА КОНКУРЕНЦИЯТА 24
1. Същност на конкуренцията 24
2. Видове конкуренция 29
3. Функции на конкуренцията 32
4. Значение на конкуренцията 35
5. Типове конкуренция в търговията 40
ГЛАВА ТРЕТА
ЗАЩИТА И ДЪРЖАВНО РЕГУЛИРАНЕ НА КОНКУРЕНЦИЯТА 43
1. Икономическа ефективност, справедливост
и кошсурентоспособност 43
2. Необходимост от държавна политика за зашита и регулиране на
конкуренцията 47
3. Нелоялна конкуренция - същност, форми на проявление и правна
защита в България 52
3.1. Същност на нелоялната конкуренция .„ 52
3.2. Форми на нелоялна конкуренция 55
3.2.1. Установяване на монополно положение 55
3.2.2. Създаване на споразумения между фирмите, както и
съгласувана търговска практика на две или повече предприятия 58
3.2.3. Увреждане на доброто име на конкурентите 60
3.2.4. Въвеждане в заблуждение на потребителите 61
3.2.5. Дъмпинг ' 66
3.2.6. Промишлен шпионаж 68
3.3. Комисия за защита на конкуренцията - основни задачи 68
ГЛАВА ЧЕТВЪРТА
КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ НА НАЦИОНАЛНАТА ИКОНОМИКА . 71
1. Същност на националната конкурентоспособност
и конкурентни предимства на националната икономика 71
2. Характеристика на “диаманта на конкурентните предимства’' 75
3. Концепцията на М. Портър за 4-те стадии на икономическо
развитие 86
ГЛАВА ПЕТА
ОЦЕНКИ НА КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТТА
НА НАЦИОНАЛНАТА ИКОНОМИКА ! 94
1. Обща характеристика и институционални методики за оценка
на националната конкурентоспособност 94
2. Методика за оценка на националната конкурентоспособност
на Световния икономически форум 96
2.1. Обща характеристика 96
2.2. Проблеми на конкурентоспособността на българската
икономика според глобалния доклад за конкурентоспособност 100
3. Оценка на националната конкурентоспособност
по „Индекса на икономическата свобода” 104
3.1. Обща характеристика 104
3.2. Проблеми на конкурентоспособността на българската
икономика според Индекса на икономическата свобода 1 10
4. Други методики за определяне на националната
конкурентоспособност 112
4.1. Методика на Ян Фагерберг 112
4.2. Методика на В. Андрианов 1 14
ГЛАВА ШЕСТА
КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ НА ОТРАСЪЛ “ТЪРГОВИЯ” 117
1. Същност и граници на отрасъла 1 17
2. Модел за оценка на конкурентната структура на отрасъла
на М. Портър 120
3.1. Модел на американския икономист Лехмън 127
3.2. Модифициран модел на конкуренцията на П. Диксън 127
3.3. Модел на Буено за “десетте сили” на конкурентната среда 128
3.4. Модел на Дженч и Глуч 129
3.5. Модел на Шерър 129
3.6. Модел на Р. Грант 130
4. Показатели за оценка на конкурентните сили
на отрасъл “Търговия” чрез модела на М. Портър 131
5. Оценка на конкурентната структура на отрасъл „Търговия” 136
5.1. Оценка на степента на съперничество между
съществуващите конкуренти в отрасъла 136
5.2. Заплаха от новонавлизащи фирми в търговията 141
5.3. Сила на клиентите 146
5.4. Сила на доставчиците 153
5.5. Заплаха от услуги заместители 157
ГЛАВА СЕДМА
КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ НА ФИРМИТЕ В ТЪРГОВИЯТА 160
1. Същност и характерни особености на фирмената
конкурентоспособност 160
2. Конкурентни предимства и конкурентна мощ на търговските
фирми 167
3. Видове конкурентни предимства на търговската фирма 172
3.1. Разходни конкурентни предимства на търговските фирми 173
3.2. Маркетингови конкурентни предимства на търговските
фирми 179
ГЛАВА ОСМА
ОЦЕНКА НА КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТТА
НА ТЪРГОВСКА ФИРМА 185
1. Методи за измерване на фирмената конкурентоспособност 185
2. Основни етапи при разработване на методиката за оценка на
конкурнтоспособностга л 194
3. Оценка на конкурентоспособността на търговски обект 197
4. Оценка на конкурентоспособността на търговската фирма 210
4.1. Оценка на текущата конкурентоспособност на фирмата 210