Облепиха фиданки разсад мъжки и женски
Облепиха фиданки разсад мъжки и женски различни големи, вадя на гол корен в деня на заявката, цената от 10--20 в според големината, повече информация на лични съобщения или на посочения телефон.
Облепихата (Hippophae rhamnoides), известна още като ракитник, сибирски ананас или морски зърнастец, е вид цъфтящо растение от семейство Миризливовърбови, което характерно расте по дюните, песъчливи и чакълести брегове на реки и ручеи, а също и по морския бряг в Европа и Азия. Представлява бодлив широколистен храст.
Морският зърнастец съдържа 8 вида каротеноиди. Най – активният от тях е бета – каротин, който в тънките черва и черния дроб се превръща в ретинол (витамин А), който допринася за нормализиране на обмяната на веществата, растежа и развитието на клетките. Витамин А повишава устойчивостта и имунитета на лигавиците към инфекции, предотвратява отлагането на минерали в кръвоносните съдове на основни органи, като черен дроб, мозък и мускулите. Съществуват доказателства, направени през последните години, че каротеноидите потискат действието на канцерогени, стимулиращи появата на злокачествени тумори. За превенция на рака се препоръчва прием на високи дози витамин А.
Витамини от група В
Редактиране
Витамините от група В (В1, В2, В4, В6, В8, В9) действат успокояващо на централната нервната система, участват в обмяната на веществата, стимулират двигателните умения, прилагат се при хиперхолестеролемия и при хепатонемия – мастна „блокада на черния дроб”. Витамин В9 участва активно в кръвотворните процеси – главно в образуването на левкоцити. Особено важно е приемането на тези витамини след облъчване, при ниска активност на ендокринната система и при пациенти с чревна туберкулоза.
Витамин C – аскорбинова киселина
Редактиране
Съдържанието на витамин С в морския зърнастец надвишава количеството му в касиса, офиката, кивито и други плодове. Витамин С се запазва и след преработка на морския зърнастец, поради наличието на органични киселини, в състава на които липсва аскорбиназа – ензим, който катализира окисляването на аскорбиновата киселина. Витамин С стимулира естествения имунитет и предпазва организма от простудни и инфекциозни заболявания, участва в обезвреждането на токсични вещества в организма, укрепва стените на кръвоносните съдове, ускорява регенерацията (възстановяване) на тъканите и спомага заздравяването на рани. Аскорбиновата киселина има профилактичен и терапевтичен ефект при заболявания на черния дроб, бъбреците и надбъбречните жлези.
Витамин D
Редактиране
Този витамин е отговорен за нормалното развитие и съзряване на костната система и зъбите, спомага абсорбцията на калций от стомашно – чревния тракт в кръвта. Особено важно е получаването на витамин D в неонаталния период и по време на кърмене. При възрастни дефицита на витамин D може да доведе до чупливост на костите.
Витамин E (токоферол)
Редактиране
В маслото от морски зърнастец съдържанието на витамин Е е от 2,9 до 18,4 мг, което е 3 пъти повече, отколкото в бадемовите ядки. Витамин Е, работейки в синергия с витамин А спомага за укрепване на имунната система. Той е мощен клетъчен регенератор и противовъзпалително средство. Токоферолът нормализира функцията на щитовидната жлеза, участва в сперматогенезата и има значение за нормалното ембрионално развитие на плода, предпазва от безплодие (мъже и жени). Установено е, че токоферолът повишава сексуалното желание. Мнозина твърдят, че консумацията на сок от морски зърнастец прави семейния живот по – хармоничен и интензивен.
Витамин K1
Редактиране
Съдържанието на витамин К1 (наричан още филохинон) в морския зърнастец е около 1,2 мг%. Този витамин участва в процеса на преобразуването на протромбина и нормалното съсирване на кръвта, което е важно при подготовка за хирургични интервенции. Като терапевтично средство се прилага при вътрешни кръвоизливи, язви, хемороиди и маточни кръвотечения.
Витамини от група РР...
Продължение на статията:
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%85%D0%B0
Преглеждания: 3 951
☆
☆
☆
☆
☆
Оценка 0 от 0 глас.