Над 300 отговора на въпроси, които ви интересуват
Проф. д-р Божидар Попов е роден на Коледа - 25 декември в София. Завършва средното си образование в Белоградчик. Дипломира се като лекар във Висшия медицински институт - София и започва работа в ХЕИ - Видин, а след това - като научен сътрудник към Института по хранене
към БАН (впоследствие включен в структурата на Медицинска академия - София). По-късно е избран за доцент и ръководител катедра в Медицински институт - Пловдив, филиал Пазарджик, а от 2000 г. е професор и ръководител катедра "Хигиена, медицинска екология и хранене" към Медицински университет - София.
Специализирал е в Санкт-Петербург и Москва, където овладява съвременни методи за изследване на храносмилането и усвояемостта на храната в тънкото черво. В тази област защитава кандидатска и докторска дисертации, като открива и изследва за пръв път т. нар. "интерцелуларно храносмилане".
Проф. д-р Божидар Попов е учен и преподавател с дългогодишен професионален опит като специалист по хранене и диететика. Има над 200 научни публикации и издадени няколко сборници и учебници под негова редакция. Участвал е като лектор в много научни форуми по хранене у нас, в Европа, Северна Америка, Азия и Африка.
Проф. Попов е член на Европейската академия по хранене (EANS), на Европейската федерация по хранителни науки (FENS) и на Световния съюз на специалистите по хранене IUNS). Повече от 20 години е бил председател на Държавната комисия, която присъжда медицинската специалност "Хранене и диететика", а от 1999 г. и понастоящем е председател на Българското дружество по хранене и диететика.