Българска празнична трапеза Обичаи и традиционни готварски рецепти - Лилия Радева, Ани Кирилова
Книгата е издадена през 1991г, меки корици, съдържа 90 страници с традиционни готварски рецепти за Андреевден, Варвара, Никулден, Игнажден, Бъдни вечер, Коледа, Нова година, Йордановден, Ивановден, Бабинден, Атанасовден, Петльовден, Трифоновден, Власовден, Местни заговезни, Сирни заговезни, Тодоровден, Благовещение, Великден, Гергьовден, Голяма Богородица, Петковден, Димитровден, Архангеловден.
Книжното тяло е в отлично състояние. Леки забележки по корицата, на снимката се виждат.
Няма празник без веселие, няма веселие без богата трапеза.
А ние, българите, имаме много празници и за всеки от тях и наричанията, и трапезата са си нашенски - останали от вековете, но живи и до днес.
В забързания делник обаче нищо чудно да установим, че не познаваме добре празничния календар и току-виж сме пропуснали някой важен ден. Ще установим също така, че не сме сигурни какво символизира съответният празник, какви са традициите и обичаите, задължителни за него според вярванията от векове, или с други думи - "какво се прави на този ден".
И накрая ще разберем, че не знаем нито какви ястия да сложим на трапезата, нито как да ги приготвим. А това е много важно, защото ястията, които трябва или не трябва да се поднасят за всеки празник, имат магическо значение, те са своеобразни заклинания за здраве, плодородие, сполука, а също и жертва - курбан за злите сили, та по този начин да се предпазим от лоши събития, от болести и неуспехи.
Целта на настоящата книга, е да запознае читателите с характерните обичаи за най-важните празници, които се почитат у нас (или да им ги припомним).
В началото на главата, посветена на всеки отделен празник, е посочено неговото съдържание в съответствие с разбиранията на православното християнство. След това са описани най-важните обреди, ритуални действия и вярвания, характерни за всеки празник. Накрая са посочени традиционните храни и ястия за всеки празник и някои рецепти за тяхното приготвяне. Тук са включени както старинни, добре познати готварски рецепти, така и по-съвременни, но напълно съобразени с духа и изискванията на съответния празник.