Джейми Оливър - Министерство на храната
Джейми Оливър - Министерство на храната
Ако сте мислили, че никога няма да се научите да готвите, то повярвайте
ми, че благодарение на тези рецепти, придружени с богат снимков
материал, съвсем скоро ще сътворите някои много вкусни ястия.
Усвояването на такова основно умение – като приготвянето на хубава храна
– ще промени живота ви, защото ще спестите пари, ще се забавлявате
много и вие, семейството и приятелите ви ще започнете да се храните
по-здравословно. Всеки може да се научи да готви.
А веднъж щом се научите да готвите, защо да не предадете новите си
умения и на близки и приятели? Започнете още днес: научете рецепта и я
ПРЕДАЙТЕ НАТАТЪК!
Какво е Министерство на храната?
По време на Първата световна война и малко след това съществувал
сериозен недостиг на храна и мнозина гладували. Затова, когато избухнала
Втората световна война, правителството знаело, че трябва да се
предприеме нещо, за да се избегне това да се случи отново, и така
основало Министерство на храната. То било създадено по две основни
причини: да се подсигури достатъчно храна навсякъде и да се запознае
обществото с ползите от правилното хранене, за да са всички здрави и
годни за военна служба. Служителите от Министерството на храната били
изпратени при хората – на работните им места, във фабриките, в
аристократичните клубове, на местните пазари. И това било постигнато
просто като мобилизирали хиляди жени, които можели да готвят, а след
това ги разпратили по всички краища на страната, за да предават знанията
и уменията си на обществото. Така хората се научили как да използват
хранителните си дажби правилно, а това подобрило начина им на хранене и
качеството им на живот.
Жалко е, че жестоката война става причината хората да обърнат внимание
на здравето си, но в наши дни сме изправени пред съвременна война с
влошаващото се здраве и увеличаващия се процент на затлъстяване на
населението. Въпреки рецесията и големия брой кредити, всички трябва да
се научим да приготвяме обикновена, питателна, икономична, вкусна и
здравословна храна. И веднъж придобили тези знания, трябва да ги
предадем нататък – на семейството, приятелите и колегите си, за да
разширим кръга.
Какъв е планът?
В книгата „Министерство на храната“ авторът посочва, че иска всеки от
нас да се ангажира лично с инициативата предай нататък, като обещае да
научи по една рецепта от всеки раздел. Той препоръчва да ги
усъвършенстваме у дома, а след това да ги предадем нататък, като научим
още поне двама човека (за предпочитане дори четирима) да ги приготвят.
За успеха на тази инициатива е необходимо да накараме хората да обещаят,
че те на свой ред ще предадат нататък наученото.