В Bazar.BG от 11 ноември 2019г.
Последно активен вчера в 21:22 ч.
Всяка таблетка съдържа: Витамин С(L-аскорбинова киселина) – 500 мг; екстракт от плодовете на шипка (Rosa canina) – 30 мг.
Начин на употреба: Препоръчва се прием от 1 таблетка дневно
Предимства на формулата на Dr. Nature Витамин C + Шипка с удължено освобождаване
Витамин C + шипка с удължено освобождаване е високоефективен източник на витамин С с екстракт от шипка, богата на
биофлавоноиди, които подсилват антиоксидантния ефект на витамин С и
подпомагат усвояването му. Осигурява здравни ползи в рамките на целия
ден, без да предизвиква еднократен скок в приема. Постепенното
освобождаване е по-щадящо за храносмилателната система, намалявайки
риска от стомашно-чревен дискомфорт.
Dr. Nature препоръчва за подпомагане при:
Имунна защита
Антиоксидантна защита
Приемът на Dr. Nature Витамин C + Шипка е особено препоръчителен:
Синергия межди витамин С и шипка за антиоксидантна и имунна защита
Синергията
между витамин С и шипките се дължи на техните допълващи се и взаимно
подсилващи се свойства. Мощните антиоксидантни и имуностимулиращи ефекти
на витамин С се усилват от биофлавоноидите, каротеноидите, полифенолите
и други хранителни вещества в шипките. Тази комбинация осигурява
подобрена антиоксидантна защита, подобрява имунната функция и предлага
широкоспектърни ползи за здравето, което я прави мощен „играч“ за
поддържане на цялостното здраве.
Витамин С (L-аскорбинова киселина)
Витамин С дарява електрони за неутрализиране на
свободните радикали (нестабилни молекули с несдвоени електрони). По този
начин той се превръща в стабилен аскорбатен радикал, който след това
може да бъде редуциран обратно до аскорбинова киселина от други
антиоксиданти. Този процес защитава клетъчните компоненти (ДНК,
протеини, липиди) от окислително увреждане, намалявайки риска от
хронични заболявания.
Витамин С регенерира други антиоксиданти като
витамин Е (токоферол) чрез редуциране на токофероксилния радикал обратно
в неговата активна форма. Това подобрява цялостната антиоксидантна
мрежа в тялото, осигурявайки по-цялостна защита срещу оксидативен стрес.
Витамин С се натрупва във фагоцитни клетки като неутрофили,
засилвайки хемотаксиса, фагоцитозата и генерирането на реактивни
кислородни видове (ROS), необходими за унищожаването на патогени.
Подпомага пролиферацията и диференциацията на В и Т лимфоцитите, които
са от решаващо значение за адаптивния имунитет. Допринася за синтеза на
колаген, който е жизненоважен за поддържане целостта на кожата и
лигавиците - първата линия на защита на тялото срещу патогени.
Екстракт от плодове на шипка
Една от техните забележителни характеристики на
шипките е високата им концентрация на натурален витамин С, която може да
бъде до 50 пъти по-висока от тази в портокалите. Това богато съдържание
на витамин С е от съществено значение за имунната подкрепа, синтеза на
колаген, антиоксидантната защита и подобряването на усвояването на
не-хемово желязо, което е особено полезно за хора с риск от
желязодефицитна анемия.
Биофлавоноидите в шипките
като кверцетин и рутин повишават антиоксидантния капацитет чрез
стабилизиране на свободните радикали и хелатиране на метални йони, които
катализират окислителните реакции. Каротеноидите (напр. бета-каротин,
ликопен) и полифенолите (напр. танини, флавоноиди) в шипките също
действат като антиоксиданти, като пречистват свободните радикали и
защитават клетъчните компоненти.
Съединения като галактолипиди и полифеноли в шипките проявяват
противовъзпалителни ефекти чрез инхибиране на производството на
провъзпалителни цитокини и ензими (напр. COX-2). Това се свързва с
по-здравословен имунен отговор и намалена имунна дисфункция, свързана с
хронично възпаление.
Някои полифеноли и танини в шипките имат
антимикробни свойства, които могат директно да инхибират растежа на
патогени. Шипките са богати и на витамини А и Е, както и на основни
минерали като цинк и желязо, които са жизненоважни за оптималната имунна
функция.
Допълнителни ползи
Комбинацията
от витамин С и шипки предлага многобройни ползи за здравето, които се
простират далеч отвъд добре познатата им роля в поддържането на имунната
система и осигуряването на антиоксидантна защита. Тази мощна синергия значително подобрява здравето на кожата чрез насърчаване на производството на колаген, който поддържа
еластичността на кожата, намалява бръчките и ускорява заздравяването на
рани. Антиоксидантите във витамин С и шипките също помагат за защита на кожата от увреждане,
предизвикано от ултравиолетовите лъчи, като намаляват риска от слънчево
изгаряне и потенциално намаляват случаите на рак на кожата. В
допълнение, способността на витамин С да инхибира производството на
меланин помага за намаляване на тъмните петна и хиперпигментацията, като допринася за по-равномерен тен на кожата.
Здравето на ставите е друга област, в която тази комбинация действа
превъзходно. Противовъзпалителните свойства на шипките и витамин С
помагат за намаляване на болката и възпалението в ставите,
което ги прави особено полезни за хора с остеоартрит. Витамин C също
така подпомага поддържането и възстановяването на хрущяла, като
насърчава цялостното здраве и мобилност на ставите.
Сърдечно-съдовото здраве се възползва от това дуо чрез различни механизми. Витамин С действа като вазодилататор, помага за отпускане на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Междувременно шипките допринасят за подобряване на липидния профил чрез понижаване на LDL холестерола и повишаване на HDL холестерола.
Антиоксидантите както във витамин С, така и в шипките предотвратяват
окисляването на LDL холестерола, като намаляват риска от образуване на
плака в артериите и по този начин предотвратяват атеросклерозата.
Здравето на храносмилането се подобрява от наличието на пектин в шипките, който действа като разтворими фибри, насърчавайки здравословните движения на червата и поддържайки цялостната храносмилателна функция. Пектинът също така служи като пребиотик, подхранвайки полезните чревни бактерии и поддържайки здрава чревна микробиота.
Здравето
на очите е друг важен бенефициент. Каротеноидите в шипките, като
бета-каротин и ликопен, заедно с витамин С, предпазват от свързана с
възрастта макулна дегенерация и други очни заболявания. Освен това, витамин С помага за защита на лещата на окото от оксидативно увреждане, намалявайки риска от катаракта.
Комбинацията от витамин С и шипки също поддържа здравето на костите.
Ролята на витамин С в синтеза на колаген е от решаващо значение за
поддържането на здрави кости и съединителна тъкан, докато основните
минерали, открити в шипките, като калций и магнезий, са жизненоважни за
здравето и плътността на костите.
И усвояването на хранителни вещества се подобрява с тази комбинация. Витамин С подобрява усвояването на нехемово желязо от растителни храни, като помага за предотвратяване на желязодефицитна
анемия. Синергичните ефекти на хранителните вещества във витамин С и
шипките осигуряват по-добро цялостно усвояване и използване на
хранителните вещества от организма.
Психичното здраве и когнитивната функция се възползват от участието на витамин С в синтеза на невротрансмитери като серотонин и норепинефрин, които са от решаващо значение за
регулирането на настроението и когнитивните процеси. Антиоксидантите във
витамин С и шипките също помагат за защитата на мозъка от оксидативен
стрес, като потенциално намаляват риска от невродегенеративни
заболявания като болестта на Алцхаймер.
За спортисти и физически активни хора комбинацията от витамин С и шипки може да подобри спортните постижения и възстановяването.
Антиоксидантите помагат за намаляване на оксидативното увреждане на
мускулите по време на интензивна физическа активност, докато
противовъзпалителните свойства спомагат за по-бързото възстановяване
след тренировка чрез намаляване на мускулната болезненост и възпаление.