Рефрактометър за захар, подходящ за вино 0 - 40%, захарност и алкохол
Рефрактометър, предназначен за измерване на концентрацията на захар във вино, бира или ликьор и алкохолното съдържание след ферментация. Уредът е много лесен за използване, готов за измерване още от опаковката. Благодарение на ATC - автоматична система за калибриране, той може да се използва при различни температури на околната среда и не изисква повторно калибриране. Рефрактометърът не изисква електронно захранване.
Важните характеристики на рефрактометъра са:
- ATC - автоматично калибриране - няма нужда от повторно калибриране, ако измервате при различни температури на околната среда (работи при температури от 10 до 30 °C)
- Възможност за бързо ръчно калибриране
- Голяма скала, четима при всякакви условия
- Възможно е измерване при естествено и изкуствено осветление
- Компактен размер
- Удобна кутия за съхранение и транспорт
- Здрав корпус от алуминий с гумена лента за по-сигурен захват
Уредът има 3 измервателни скали:
- Скалата Brix% от 0% до 40% - ви позволява да определите съотношението на захар към вода в разтвора - ако получим резултат от 22%, това означава, че в 100гр разтвор има 22гр захар и 78гр вода.
- Скалата вдясно % от 0% до 25% - определя предполагаемото алкохолно съдържание след ферментацията въз основа на съдържанието на захар.
Лесен за работа:
- Отворете капака на рефрактометъра
- С пипетата се капват 1-2 капки от изследваната течност
- Затворете капака и натиснете така, че тестваният разтвор да покрие добре предметното стъкло
- Ако температурата на пробата е различна от температурата на околната среда, изчакайте за момент температурата да се изравни (около 30 секунди)
- Насочете устройството към източник на светлина и прочетете измерването на скалата - резултатът се показва от границата на синята и бялата зона
Ръчно калибриране: за да калибрирате ръчно устройството, уверете се, че температурата на околната среда е 20°C, нанесете 2 капки разтвор за калибриране върху стъклото на рефрактометъра и натиснете капака. Докато гледате в окуляра, завъртете винта така, че индикационната линия да е на скалата в позицията, за която е приготвен тестовия разтвор за калибрация.