Процеси и апарати в хранително – вкусовата промишленост
Автор: Кънчо Коларов
Обем: 264 стр.
Размер в мм.: 145 х 200
Издател: Матком
Корица: Мека
Година на издаване: 2003
Състояние: На склад при доставчик
Учебникът Процеси и апарати в хранително-вкусовата промишленост е предназначен за учениците от всички специалности на техникумите по хранително-вкусовата промишленост. Разгледани са всички основни процеси – механични, хидромеханични, топлинни, масообменни, хладилни и други. В него са дадени теоретичните основи на процесите и тяхната взаимна връзка независимо от това, в кое конкретно производство намират приложение. Разгледани са някои типови конструкции на машини и апарати и начините за тяхното изчисляване – материален и топлинен баланс, производителност и т.н. Отразени са най-новите постижения на науката и техниката в хранително-вкусовата промишленост, за да могат бъдещите специалисти в промишлеността да работят успешно за повишаване производителността на труда, икономическата ефективност и качеството на готовите изделия.
В учебника са дадени също така примери и задачи, които ще подпомогнат по-лесното усвояване на редица теоретични въпроси. Материалът е изложен съгласно измерителната система 81 и е съобразен с учебната програма, утвърдена от МОМН.
СЪДЪРЖАНИЕ:
Въведение
Механични процеси и машини
- Обща характеристика. Изисквания към машините за механична обработка
- Транспортиране на твърди материали
- Измиване
- Раздробяване и смилане
- Нарязване
- Хомогенизиране
- Пресяване и сепариране
- Сортиране и калибриране
- Смесване на твърди, насипни и пастообразни продукти
- Пресуване и формуване
Основи на промишлената хидравлика
- Свойства на флуидите. Хидростатика
- Основни закономерности в хидродинамиката
- Уравнение на Бернули за идеални и реални течности
- Определяне на загубите на налягане вследствие на триене и метни съпротивления
- Изтичане на течности от съдове
Транспортиране на течности
- Основни параметри на помпите
- Бутални помпи и други помпи, работещи на обемен принцип
- Центробежни помпи и други помпи, работещи на динамичен принцип
Свиване и преместване на газове
- Бутални компресори. Устройство, действие. Теоретичен работен процес
- Ротационни и центробежни компресори
- Вентилатори
- Вакуумпомпи
Разделяне на течни газове нееднородни дисперсни смеси
- Нееднородни смеси. Класификация. Материален баланс на процесите на разделяне
- Утаяване. Теория. Утаители Изчисляване на необходимата повърхнина
- Филтриране на течни нееднородни смеси. Филтриращи прегради. Теория
- Видове филтри
- Центрофугиране. Центробежна сила и фактор на разделяне
- Видове центрофуги
- Очистване на газове
Разбъркване в течна среда
- Механично разбъркване. Видове бъркачки. Ефективност на разбъркването
- Мощност на бъркачките
Основи на топлопренасянето
- Топлопроводност, конвекция и излъчване
- Основно уравнение на топлопреминаване
- Топлинен поток. Средна температурна разлика
Загряване и кондензация
- Методи за загряване. Топлоносители
- Видове топлообменни апарато
- Кондензоотделители
- Топлинни загуби в околната среда. Топлинна изолация и изчисляването ѝ
- Кондензация. Повърхностни кондензатори и изчисляване
- Смесителни кондензатори. Изчисляване
Изпаряване и концентриране
- Основни положения. Методи за изпаряване. Изменение свойствата на разтворите
- Видове изпарителни апарати
- Еднокорпусни изпарителни уредби. Материален и топлинен баланс
- Многокорпусни изпарителни уредби
- Материален баланс на многокорпусна изпарителна уредба. Температурни загуби
Хладилни процеси и апарати
- Физични принципи за получаване на ниски температури (студ)
- Видове хладилни машини. Принцип на действие на компресорна хладилна машина
- Работни тела и студоносители
- Студопарна компресорна хладилна машина. Компресорна хладилна машина Видове и устройство. Цикъл на хладилната машина
- Основни и спомагателни елементи на компресорната машина
- Пароежекторна и абсобционна хладилна машина
- Охлаждане и замразяване на хранителни продукти
Масообменни процеси, Теоретични основи
- Основни положения
- Фазово равновесие. Материален баланс
- Основно уравнение на масопреминаване
Сорбционни процеси и апарати
- Абсорбция
- Адсорбция
- Йонообмен
Кристализация
- Основни положения. Разтворимост на веществата
- Апарати за кристализация
Екстракция
- Екстракция от течна среда с течност
- Екстракция от твърдо тяло с течност
Дестилация и ректификация
- Класификация на течните смеси. Фазова и равновесна диаграма
- Проста и последователна дестилация. Основни положения. Фазова диаграма
- Ректификация. Ректификационни колони
Сушене
- Основни положения. Видове сушене. Форми на свързване на влагата. Влажен материал. Равновесна влажност
- Влажен въздух. Параметри. i-d-диаграма. Изразяване на процеса в i-d-диаграма
- Материален баланс на сушилня
- Топлинен баланс на въздушна сушилня
- Построяване на сушилен процес в i-d-диаграма
- Крива на сушене. Скорост на сушене
- Специални методи за сушене
- Сушилни. Видове. Устройство и действие
Литература