Суровини и материали за производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия → Обява 49023981

Суровини и материали за производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия
гр. София, Люлин 6 Наблюдавай

Публикувана/обновена днес в 13:56 ч.

Състояние
Ново
Доставка
Купувача
Предмет
Други
Клас
Други
Автор: А. Вангелов
Обем: 196 стр.
Размер в мм.: 140 х 210
Издател: Матком
Корица: Мека
Година на издаване: 1999
Състояние: На склад при доставчик

Учебникът е одобрен от МОМН и отговаря на учебната програма за техникумите по хранително-вкусова промишленост. В изданието са представени характеристиките на хлебната промишленост, химичният състав на хранителните продукти, видовете брашна, разбухвателните средства, зърнените, житните култури и други материали, използвани в хлебопроизводството.

Всички производства, които имат едно и също целево предназначение, образуват отрасъла на дадената промишленост. Така всички хранително-вкусови производства се обединяват в отрасъл хранителна промишленост. Отделните хранително-вкусови производства са самостоятелни промишлености и са подотрасли на отрасъла хранително-вкусова промишленост. Такива са тютюневата, мелничната, фуражната, млечната, консервната промишленост и други. Подотрасъл на хранително-вкусовата промишленост е и хлебната промишленост.

СЪДЪРЖАНИЕ:

Въведение

  • Характеристика на хлебната промишленост
  • Суровини за производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия

Химичен състав на хранителните продукти

  • Азотни вещества
  • Небелтъчни азотни вещества
  • Въглехидрати
  • Липиди
  • Киселини в хранителните продукти
  • Витамини
  • Ензими
  • Багрилни вещества (пигменти)
  • Минерални вещества
  • Вода

Зърнени и житни култури, използувани в хлебопроизводството

  • Класификация на зърнените култури
  • Анатомичен строеж на зърното
  • Видове зърнени храни
  • Болести по зърнените житни култури и отражението им върху качеството на брашното
  • Дефектно зърно
  • Качествени показатели на житните култури
  • Физични свойства на зърната
  • Химична характеристика на зърната

Брашна

  • Основни технологични процеси при смилането на зърнените култури
  • Подготовка на зърното за смилане
  • Смилане на зърнените култури
  • Видове брашна
  • Химичен състав на пшенично брашно
  • Физико-химични показатели на брашната
  • Лабораторни упражнения
  • Определяне влажността на брашното
  • Определяне киселинността на брашното
  • Определяне на органолептичните показатели на брашното
  • Хлебопекарни свойства на пшенично брашно
  • Цвят и едрина на брашното
  • Определяне на количеството на мокър глутен
  • Определяне на качеството на мокър глутен
  • Определяне на цвета на брашната по метода на пекар
  • Особености в химичния състав на хлебопекарните свойства на други видове брашна
  • Съхраняване на брашното
  • Процеси, протичащи при съзряване на брашното. Качествени промени
  • Неприятели (вредители) на брашното
  • Видове неприятели по брашното

Разбухващи средства

  • Хлебопроизводствени маи
  • Пресована мая
  • Други производствени маи
  • Химични разбухватели
  • Определяне на подемната сила на пресована мая по метода на изплуване на тестеното топче

Други материали, използвани в хлебопроизводството

  • Вода
  • Сол
  • Мазнини
  • Обща характеристика. Растителни мазнини
  • Животински мазнини
  • Хидрогенирани (втвърдени мазнини)
  • Нишесте и захарни продукти
  • Нишесте
  • Захарни продукти
  • Яйца и яйчни продукти
  • Мляко и млечни продукти
  • Прясно и кисело мляко
  • Млечни продукти
  • Алкалоидни, ароматни и вкусови продукти
  • Алкалоидни продукти
  • Желиращи и оцветяващи вещества
  • Плодове и зеленчуци. Плодови и зеленчукови консерви
  • Плодове
  • Плодови консерви
  • Зеленчуци и зеленчукови консерви

Литература


Преглеждания: 6
Другите търсят също
Препоръчани за теб
Популярни търсения: суровини
Цена
Цена:
10,90 лв
3931 рейтинг
Книжен храм ЕООД
Доставя с % отстъпка
В Bazar.BG от 12 ноември 2012г.
Последно активен днес в 16:51 ч.
20196 обяви на потребителя
Съобщи за нередност!