Суровини и материали за производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия
Автор: А. Вангелов
Обем: 196 стр.
Размер в мм.: 140 х 210
Издател: Матком
Корица: Мека
Година на издаване: 1999
Състояние: На склад при доставчик
Учебникът е одобрен от МОМН и отговаря на учебната програма за техникумите по хранително-вкусова промишленост. В изданието са представени характеристиките на хлебната промишленост, химичният състав на хранителните продукти, видовете брашна, разбухвателните средства, зърнените, житните култури и други материали, използвани в хлебопроизводството.
Всички производства, които имат едно и също целево предназначение, образуват отрасъла на дадената промишленост. Така всички хранително-вкусови производства се обединяват в отрасъл хранителна промишленост. Отделните хранително-вкусови производства са самостоятелни промишлености и са подотрасли на отрасъла хранително-вкусова промишленост. Такива са тютюневата, мелничната, фуражната, млечната, консервната промишленост и други. Подотрасъл на хранително-вкусовата промишленост е и хлебната промишленост.
СЪДЪРЖАНИЕ:
Въведение
- Характеристика на хлебната промишленост
- Суровини за производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия
Химичен състав на хранителните продукти
- Азотни вещества
- Небелтъчни азотни вещества
- Въглехидрати
- Липиди
- Киселини в хранителните продукти
- Витамини
- Ензими
- Багрилни вещества (пигменти)
- Минерални вещества
- Вода
Зърнени и житни култури, използувани в хлебопроизводството
- Класификация на зърнените култури
- Анатомичен строеж на зърното
- Видове зърнени храни
- Болести по зърнените житни култури и отражението им върху качеството на брашното
- Дефектно зърно
- Качествени показатели на житните култури
- Физични свойства на зърната
- Химична характеристика на зърната
Брашна
- Основни технологични процеси при смилането на зърнените култури
- Подготовка на зърното за смилане
- Смилане на зърнените култури
- Видове брашна
- Химичен състав на пшенично брашно
- Физико-химични показатели на брашната
- Лабораторни упражнения
- Определяне влажността на брашното
- Определяне киселинността на брашното
- Определяне на органолептичните показатели на брашното
- Хлебопекарни свойства на пшенично брашно
- Цвят и едрина на брашното
- Определяне на количеството на мокър глутен
- Определяне на качеството на мокър глутен
- Определяне на цвета на брашната по метода на пекар
- Особености в химичния състав на хлебопекарните свойства на други видове брашна
- Съхраняване на брашното
- Процеси, протичащи при съзряване на брашното. Качествени промени
- Неприятели (вредители) на брашното
- Видове неприятели по брашното
Разбухващи средства
- Хлебопроизводствени маи
- Пресована мая
- Други производствени маи
- Химични разбухватели
- Определяне на подемната сила на пресована мая по метода на изплуване на тестеното топче
Други материали, използвани в хлебопроизводството
- Вода
- Сол
- Мазнини
- Обща характеристика. Растителни мазнини
- Животински мазнини
- Хидрогенирани (втвърдени мазнини)
- Нишесте и захарни продукти
- Нишесте
- Захарни продукти
- Яйца и яйчни продукти
- Мляко и млечни продукти
- Прясно и кисело мляко
- Млечни продукти
- Алкалоидни, ароматни и вкусови продукти
- Алкалоидни продукти
- Желиращи и оцветяващи вещества
- Плодове и зеленчуци. Плодови и зеленчукови консерви
- Плодове
- Плодови консерви
- Зеленчуци и зеленчукови консерви
Литература