Хранене и отглеждане на крави. За повече, по-качествено и по-евтино мляко / Николай Тодоров → Обява 52398129

Хранене и отглеждане на крави. За повече, по-качествено и по-евтино мляко / Николай Тодоров
гр. Стара Загора, Център Наблюдавай

Публикувана/обновена на 13 ноември в 10:33 ч.

Състояние
Използвано
Доставка
Купувача
Вид
Други
Издателство
Земиздат
Град на издаване
София
Година
2003 г.
Страници
530
Корици
Меки
Категория
Селскостопански науки

За да поръчате, трябва да напишете Вашите имена, телефон и адрес на офис на Еконт във Вашия град.

Опция за преглед преди плащане.


Книгата представлява фундаментален наръчник за всеки фермер, зооинженер и студент, който се занимава с млечно говедовъдство. Основната ѝ задача е да предостави практически и научнообосновани знания за оптимизиране на процесите по отглеждане и хранене на кравите, така че да се постигне максимална млечна продуктивност при едновременно подобряване на качеството на млякото (масленост, белтък) и намаляване на производствените разходи (по-евтино мляко).

Акцентът е поставен върху:

  • Интензивно и ефективно хранене във всички фази на лактацията и сухостоя.

  • Правилно управление на стадото и условията на отглеждане.

  • Предотвратяване на метаболитни заболявания, свързани с храненето.

Съдържание

  1. Основи на храносмилането при преживните животни:

    • Анатомия и физиология на предстомашията (търбуха).

    • Микробиална дейност и ферментация.

  2. Хранителни нужди на млечните крави:

    • Изисквания за енергия, протеин, мазнини, въглехидрати, минерали и витамини.

    • Системи за оценяване на фуражите и хранителните вещества.

  3. Хранене в отделните фази на продуктивния цикъл:

    • Сухостоен период (особено преходен период преди отелване) – ключов за здравето и старта на лактацията.

    • Ранна лактация (върхова млечност) – балансиране на високите енергийни нужди.

    • Средна и късна лактация – поддържане на продуктивността и възстановяване на телесното тегло.

  4. Фуражи и дажби:

    • Характеристики и хранителна стойност на основните фуражи (груби, сочни, концентрирани).

    • Правила за съставяне на балансирани дажби (формулиране на рациона).

  5. Технологии на отглеждане и управление на стадото:

    • Различни системи за отглеждане (вързано, свободно).

    • Управление на възпроизводството.

    • Грижи за телетата и подрастващите животни.

  6. Здраве и хранене (Метаболитни нарушения):

    • Превенция и контрол на болести, свързани с неправилно хранене (кетоза, млечна треска, ацидоза и др.).

  7. Икономическа ефективност:

    • Изчисляване на разходи, фуражна конверсия и фактори, влияещи върху себестойността на млякото.



Преглеждания: 50
Оценка 5 от 1 глас.
Другите търсят също
Препоръчани за теб