Автор:Таня Хубенова, Ангел Зайков
Обем:104стр.
Формат в мм.:0x0
Издател: Еньовче
Мека подвързия
Година на издаване: 2010
Състояние: Нова(на склад в издателството)
Ка 888
От
вече споменатите 24 вида есетри, съществуващи в наши дни, само от 3 се
добива хайвер – моруна (beluga), руска есетра (oscetra) и пъструга
(sterket).
Моруната е проходна риба, най-голямата от семейството
на есетрите, със средна дължина 4–6 м и тегло 100–250 кг, като има и
екземпляри, които достигат над 1 тон. Рибата е с среща рядко и годишно
се ловят около 120. Хайверът в моруната понякога съставлява 15% от
теглото й и на цвят може да бъде от светлосив до тъмносив. Зърната са
големи – до 2,5 мм в диаметър, и не трябва да се съхраняват близо до
продукти със силен мирис, тъй като бързо се пропиват от него. По правило
се разфасова в кутии със сини капаци.
Руската есетра се среща
по-често от моруната. Използва издължената си муцуна, за да засмуква
растения и малки организми от дъното на морето. Цветът на хайвера варира
от много тъмносиво до черно с лек златист оттенък. Отличава се с
единствен по рода си вкус на лешници. Обикновено се разфасова в кутии с
жълти капаци.
Пъстругата има извита нагоре муцуна и характерни
люспи. Цветът на хайвера може да бъде от светло- до тъмносив. Зрънцата
са малки и прочути със своя типичен вкус и мирис. Разфасова се в кутии с
червени капаци.
Трябва да споменем и хайвера от чига, който в
миналото се радвал на голяма почит сред руските императори заради
„малките си златисти зрънца”. Чигата обаче е застрашен вид и много рядко
може да се намери такъв хайвер.
Съществува и т.нар. златен
хайвер, но на практика той е резултат от генна мутация, защото се добива
от моруната албинос. Познавачите твърдят, че единственото му
достойнство освен редкостта на рибата е невероятният златистокехлибарен
цвят. Той е най-скъпият хайвер, с деликатен
орехов привкус. Рибите, от
които се добива златният хайвер, наближават стогодишна възраст и казват,
че на света няма нищо по-вкусно от него. Нито пък по-скъпо. В Иран го
разфасоват в кутии от чисто злато с проба 995 карата и струва около 2500
долара за 100 грама. За сравнение: средната цена на килограм черен
хайвер на западния пазар не надвишава 600 долара. Това е съвсем
разбираемо, като имаме предвид, че на земята едва ли са останали много
такива „златни риби”. Според статистиката за една година в Европа се
търгуват не повече от 10 кг, а цената може да достигне до 25 000 долара.