Ястия под налягане А. Алпря, С. Солпас 1986 г.
Категория
Готварски книги
Език
Български
Забележка
Минимални следи от употреба и от времето по корицата. Добре запазена книга.
Година
1986
Наличност
1 бр.
Издателство
Земиздат
Град на издаване
София
Страници
167
Корици
Меки
УВОД
На домакинята често не и достига време и това е причина храненето в семейството да е еднообразно.
А колко чудесни рецепти има във всяка национална кухня! Използуването на тенджерите под
налягане позволява асортиментът на ястията да се разшири, тъй като времето се съкращава около 3
пъти и технологията на приготвянето им се опростява.
Благодарение на особената топлинна обработка месото, рибата, зеленчуците и плодовете,
приготвени в тенджера под налягане, запазват съдържащите се в тях минерални соли и витамини, не
губят естествения си цвят и придобиват високи вкусови качества.
А нима има някакъв друг начин за приготвяне на т.нар. "миризливи" ястия (например от риба), при
които нашият дом да не се пропие със специфичната им миризма?
Всички тези предимства на тенджерата под налягане се осигуряват от нейната херметичност и от
особения топлинен режим - температура 120° С със свръхналягане на парата от 0, 08 до 0, 11
мегапаскала (0, 8 - 1, 1 атмосфери).
Използуването на тенджерата под налягане дава възможност разходът на гориво и електроенергия да
се съкрати около 3 пъти, а това е от особено значение за съвременното домакинство, пък и за
народното стопанство като цяло.
Фактът, че тенджерите под налягане се използуват рядко, се обяснява с малкия брой книги с рецепти
за приготвяне на ястия в тях.
=======================================================================================================================================================
Приготвянето на ястия в тенджерата под налягане спестява много време. В предлаганата книга са
описани няколко вида тенджери, което ще помогне да се избере и купи най-подходящата за всяко
семейство. В събраните над 320 рецепти са включени супа, месни и постни ястия, ястия от риба,
птици, дивеч, десерти, сосове. Любителите на чуждестранната кухня имат възможност да опитат
някои типични молдавски ястия, като бануш, уха, чанахи. В тази тенджера могат дори да се
консервират плодове и зеленчуци. В книгата са включени и голям брой полезни съвети, които ще
улеснят домакинята при предварителната обработка на продуктите и приготвянето на вкусни ястия.
2371