Курс или валидиране на професия ”Хлебар - сладкар”
1. ВАЛИДИРАНЕ НА ЗНАНИЯ
Всеки, който е работил или работи в сфера за производство на храна, независимо дали в чужбина или в България или готвенето му е хоби, но няма диплома за това, ще може да получи легално свидетелство за професионална квалификация, или удостоверение за професионално обучение, без да се налага да учи пълния хорариум от часове. Всичко, което трябва да направи, е да поиска да му бъдат признати знанията.
Това е възможно по системата за валидиране на знанията, придобити по неформален път, разработена от Министерството на образованието и науката (МОН). От системата могат да се възползват всички, които са навършили 16 г., без значение от това дали работят или не, стига да притежават знания и умения за професията.
Ако притежавате документи, доказващи опит в професията, те ще са от полза, но ако нямате, ще е достатъчна и демонстрация на уменията. Ако се налага, да се учите допълнително, ние ще ви дадем възможност и заедно ще определим темите и хорариума от часовете, които ще са ви необходими.
Накрая ще се явите на изпит и при успешното му издържане ще си получите съответния документ- „Свидетелство за професионална квалификация” (обр.3-34 на МОН), или „Удостоверение за професионално обучение” (обр. 3-37 на МОН). И двата документа са валидни в страните от Европейския съюз след издаване на „Europass“.