Диетата на остров Крит
Автор: Вивиан Бъртън
Издател Augusta Publishing
Брой страници 170
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 207 грама
Размери 20x14
Категории Здраве. Пол. Възраст, Медицина за всеки
Всички сме чували за здравословната средиземноморска диета, като най-често си представяме храненето на италианци и французи. Малцина знаят, че понятието "средиземноморска диета" тръгва от един красив гръцки остров с древна история - о-в Крит. Там се заражда гръцката митология, там процъфтяват минойската цивилизация и производството на зехтин.
В края на 50-те години на миналия век американският кардиолог д-р Кийс провежда изследване, влязло в историята като Изследването на седемте страни, което установява, че най-много столетници живеят на Крит, а ръстът на сърдечносъдовите или други заболявания сред населението клони към нула. В това изследване Италия – страната, която днес се счита за родината на средиземноморската диета, останала доста по-назад от Крит по показатели „здраве и дълголетие”.
От "Диетата на остров Крит" ще научите за кулинарната история на острова, стила на живот на местните и кои са техните най-употребявани храни. В книгата са включени и вкусни критски рецепти, чието най-здравословно качество са натуралните продукти и споделената трапеза.