Нашата страна притежава огромно богатство от диворастящи растения. По традиция народът ни използва значителна част от тях с лечебна цел – билките. Малко от тях се използват за храна – гъби и горски плодове. Въобще не се използват като хранителни източници много растения, в чиито листа, стъбла, корени, цветове и семена се съдържат белтъчни вещества, въглехидрати, витамини, минерални вещества. Това е поради неосведоменост. А на масата ни никога няма да е излишна салата, супа, пюре, сос от растение, което съдържа всички необходими за нормалното функциониране на нашия организъм вещества. А този източник сами можем да си набавим при една приятна разходка в планината, по полето, в гората. Това е целта на предлаганата книга – да запознае хората в нашата страна с полезни диворастящи растения, които могат да намерят място в нашата храна.
За всяко растение са описани неговите хранителни качества. Дадени са рецепти за приготовление на различни блюда – салати, супи, пюрета, сосове и др.В книгата са описани 111 растителни вида, някои от тях по-широко разпространени у нас и добре познати, а други непознати и трудно за определение от неспециалиста.