Курс по професия Ресторантьор, специалност Кетъринг - III СПК
Ресторантьорът със специалност ”Кетъринг” проучва пазара за кетъринг услуги. Изготвя бизнес план и стратегия за развитие на кетъринг компания. Изгражда структурата на компанията. Планира и управлява разходите, като изготвя бюджет, менюта, оферти, промоции. Договаря кетъринг събития. Подготвя кетъринг събитието, като изготвя план, определя необходимите храни, напитки и консумативи. Организира и подготвя екипа. Организира снабдяването и съхраняването на хранителни продукти и други стоки. Работи с техническо оборудване и обзавеждане за кетъринг. Познава кулинарната продукция, подходяща за кетъринг, и технологията на обработка на продукти, приготвяне и съхраняване на ястия за кетъринг. Участва в подготовката и реализацията на кетъринг събития, като контролира приготвянето на храната, подреждането на оборудването и инвентара, подреждането на храната и напитките и обслужването. Осъществява контрол на качеството, като спазва нормативните изисквания и стандарти за качество на храните, както и изискванията за енергийна ефективност и опазване на околната среда. Отговаря за прилагането на правилата и изискванията за хигиена и безопасност. Прави анализ на изпълнението. Отчита събитието, като извършва ревизия. Прави разплащане.
Професията дава възможност за успешна реализация в системата на туризма и отдиха - туристически комплекси, ресторанти, заведения за отдих и развлечение и други с ресторантьорска дейност, както и фирми за кетъринг.
Издавани документи:
Завършеното обучение се удостоверява с:
УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ по образец 3-37 на МОН с международна валидност - придобиване на част от професия.
държавно СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ по образец 3-54 на МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА;
EUROPASS на български, английски и немски език - европейски паспорт, който позволява практикуването на придобитата квалификация. В него се посочват длъжностите, които курсиста може да заема и дават предимство при кандидатстване за работа.