Доставка с Еконт
303

Ателиета, Студиа и Тавани

Явор Антонов, съдружник в "QWERTY PROMOTIONS", пред ФАКТИ: За да остави едно парти спомен, то трябва да е индивидуално
Явор Антонов, съдружник в "QWERTY PROMOTIONS", пред ФАКТИ: За да остави едно парти спомен, то трябва да е индивидуално
преди 37 минути
Казахстан не участва в заобикаляне на санкции срещу Русия
Казахстан не участва в заобикаляне на санкции срещу Русия
преди 2 часа и 32 минути
« Предишна 1 2 3 4 5
Текуща категория: Обяви за Aпартаменти
Оценете обявите за “Aпартаменти”
Оценка 4.3 от 2970 гласа.

Студиото за пръв път като архитектурен план се е появило в третото десетилетие на 20-ти век. и родом е от Америка. Тази архитектура се превръща в една от главните концепции в архитектурата в следващите години. А какво точно представлява?

Значението на думата студио е малко таванско помещение с една единствена стая, в която липсват стени. Зони, като кухнята и коридора, са приобщени към общото пространство, като единствените стени са външните. Единственото отделено помещение е санитарният възел (тоалетна и мивка). Във всяко едно студио или ателие може да разделяте нощната зона, кухнята и дневната зона, като добавите прегради или стени. Към студиото и ателието, мазе не се включва.

Студиата и ателиетата си приличат едно с друго доста. Таванските помещения по закон не са нежилищни и предназначението им клони към творческа дейност, но в днешно време много хора, от които най-често сами или студенти, ги ползват като временно жилище, заради малката им квадратура.

Ако се питате дали можете да живеете в студио или ателие, отговорът по закон е не. Задоволяване на жилищните нужди, докато сте там не го прави апартамент. Съгласно Закона за устройство на територията по член 178, не е разрешено тези строежи да се ползват против предназначението им, а именно творческа дейност. Обаче, както прочетохте по-горе, денонощното им обитаване, е факт и доказването му е почти невъзможно. Никога не е изключено да станете обект на проверка от някои институции. Но това става само чрез подаване на сигнал. 

Важни особености, които трябва да познавате при закупуване на студио или ателие

  • Данък сгради за основно жилище. Когато направите признание за основно жилище, ще получите облекчение при плащането на данъка за него. Но тъй като ателиетата не се разглеждат като жилищни обекти, не могат да се декларират като основно жилище. Следователно плащането на данъка за ателие, може да излезе двойно над среден данък на двустаен апартамент в столицата, който варира около 40 лева;
  • Административен адрес. Отново се спираме на това, че студиата и ателиетата не се приемат като жилищен обект. Това директно означава, че даденият човек, обитаващ студиото или ателието, не може да направи регистрация на адреса на помещението;
  • Допълнителни разходи. Главен проблем, с който купувачите се сблъскват, е по-високата такса за електроенергия. Това е факт, защото е направено така, че да компенсира изключително ниската продажна цена на студиото или ателието. Цената се заплаща по цени за небитови клиенти;
  • Такса смет. Обхващайки тази такса, някои общини нямат разлика в сумата между апартаментите и студиата/ателиетата. Но за други градове не е така, така че имайте предвид, поскъпването на тази такса в съответната община.

Избор на студио или ателие от Bazar.bg

Oнлайн в Базар ще намерите стотици обяви, публикувани из цялата страна. Широката гама от избор и цени, която може да бъде регулирана по Ваш избор е направена така, че да намерите както евтини, така и луксозни и съответно по-скъпи обяви, независимо дали търсите под наем или за покупка. 

Заключение

Това, че студиото или ателието не е жилищно помещение, не означава, че се продава лесно. Това е имот. Бъдете търпеливи. Изисквайте пълната документация за собственост от продавача. Поискайте оглед няколколко пъти. Консултацията, а и дори наемането на адвокат също би било във Ваша полза. Ако помещението се намира в нова сграда, искайте и проекта й. Прегледайте фигурацията на имота в нея, като вече знаете разликата между апартамент и студио/ателие. Като разбирате двете страни, и си набавите нужната информация, можете да направите правилно инвестиционно решение.


Обяви за Aпартаменти в гр. София
Обяви за Aпартаменти в гр. Пловдив
Обяви за Aпартаменти в гр. Варна
Обяви за Aпартаменти в гр. Стара Загора
Обяви за Aпартаменти в гр. Бургас
Обяви за Aпартаменти в гр. Плевен
Обяви за Aпартаменти в гр. Велико Търново
Обяви за Aпартаменти в гр. Свети Влас
Обяви за Aпартаменти в гр. Шумен
Обяви за Aпартаменти в гр. Русе
Обяви за Aпартаменти в гр. Банско
Обяви за Aпартаменти в гр. Созопол
Обяви за Aпартаменти в гр. Несебър
Обяви за Aпартаменти в гр. Поморие
Обяви за Aпартаменти в гр. Кърджали
Обяви за Aпартаменти в гр. Перник
Обяви за Aпартаменти в гр. Благоевград
Обяви за Aпартаменти в гр. Пазарджик
Обяви за Aпартаменти в гр. Приморско
Обяви за Aпартаменти в гр. Добрич
Обяви за Aпартаменти в гр. Враца
Обяви за Aпартаменти в гр. Бяла
Обяви за Aпартаменти в гр. Царево
Обяви за Aпартаменти в гр. Асеновград
Обяви за Aпартаменти в гр. Балчик
Обяви за Aпартаменти в гр. Габрово
Обяви за Aпартаменти в гр. Хасково
Обяви за Aпартаменти в гр. Черноморец
Обяви за Aпартаменти в гр. Горна Оряховица
Обяви за Aпартаменти в гр. Търговище
Обяви за Aпартаменти в гр. Велинград
Обяви за Aпартаменти в гр. Разград
Обяви за Aпартаменти в гр. Обзор
Обяви за Aпартаменти в гр. Ахелой
Обяви за Aпартаменти в гр. Каварна
Обяви за Aпартаменти в гр. Разлог